Johan Antus

Main menu: Home


Vi måste veta allt!

(Erich Mielke)Ministeriet för statssäkerhet (tyska: Ministerium für Staatssicherheit), MfS,
allmänt känt som Stasi var Östtysklands hemliga säkerhetstjänst.
Den bildades 8/2 1950 och lades ner 8/2 1990.
Under 1950-talet införlivades en särskild avdelning för civilt utrikesspionage till Stasi., Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, som under åren 1950-86 hade den legendariske Markus Wolf som chef.

Fram till slutet på 1980-talet växte Stasi till dess det omfattade 91 000 anställda och 189 000 agenter, så kallade IM, Inofficiella medarbetare.

Organisationen leddes av Erich Mielke och var ökänd för sin övervakning av DDR:s eget folk. Ingen gick säker för denna totalitära spionorganisation. Det utländska spionaget riktade sig främst mot närområdet, bland annat Västtyskland och Danmark, men även mot andra länder i Väst såsom Sverige.

Stasis krigsuppehållsplats den s.k. Mielke-bunkern.

I Biesenthal, ca 3 mil NÖ om Berlin, ligger Object 17/5005 som byggdes som ledningsplats för Stasi i händelse av krig. En fantastisk relik från det kalla kriget.


En vanlig (?) armeförlägging ligger i samma område och har säkert utgjort cover för verksamheten.


Hela området är öde och naturen håller så sakta att ta över.


Längst in finns en liten vaktkur.Området är omgärdat av ett dubbelt taggtrådsstaket. Det yttre var elektrifierat med 2000 volt.Decay är vackert


Kasernerna ser ut som vanliga bostadshus men innehöll vapenkammare, stabsplatser
och ingångstunneln till bunkern.


jo, färgen "rinner" av väggen..

Trevligt trapphus. Målat i grått med liten bård längst ner.

Sju stora betongblock lyfts bort så vi kunde komma ner i ingångstunneln.


Till skillnad mot Sverige har Tyskland inte så mycket berggrund att bygga sina anläggningar i. För att komma runt det bygger man en betongkonstruktion under jorden/sanden alternativt begraver hela anläggningen i markplan till en stor kulle. De jag sett har varit lite både och dvs. underjordisk anläggning men med kulle ovanpå. På den stora kulle som döljer 5005 fanns en hinderbana som användes av den närbelägna militärstyrkan.


Mastodonta stötvågsdörrar av rysk härkomst. Bunkern är inte den största men en av de mest avancerade.
En "airlock commandant" styrde dörrar och annat när någon utifrån skulle in.

Ser ut som en biltvätt men är en dekontamineringsdusch. Låg mysfaktor.

Efter dusch mm i två steg där man blev av med sina kläder, tvagad och kontrollerad.
Sedan uppklädd i senaste DDR-mode. Gissar på blå träningsoverall.


Svindlande gångar.

På webben hittade jag fakta som säger att den skulle klara stötvågor på upp till 5 kp/cm2 och tåla en vertikal acceleration på 4 G. Självklart var den ABC-skyddad.


Bunkern är i två våningar och byggd för att härbärgera 160 personer. De viktigaste funktionerna i bunken finns i dess mitt. Ytterst ligger en ring av logement och kontor. Lite som en deformationszon..


3-våningssängar upphängda i taket. När man äntligen har somnat behöver killen längst upp gå på muggen.
Ja jäklar...

Bunkern visar även spår av idrott och rekreation. Tydligen var pingpongboll poppis. Det vita på britsen är högkvalitativt tjockmögel. Polaren "B" ville börja rulla 500-lappar man vi fick honom på bättre tankar..


I mitten på det övre planet ligger Stasichefens Erich Mielke situationsrum.
Här ser vi hans skrivbord och den symboliskt högre stolen. De stora vita väggarna kan föras ut (och in)
från ett angränsande rum där biträden satte upp kartor, markeringar mm. Lite som manuell PowerPoint..

Stasichefen hade planer på viss världslig flärd. Det mesta stoppades men hans dusch är i alla fall smakfullt kaklad.  Undrar vad fuskbyggarna skulle tänkt om kakel uppsatt direkt på träpanel i ett hus som rör sig?


Hela anläggningen mäter 49,2 x 29,4 m

Underbart kontrollrum. Härifrån styrdes dörrar, luft el mm.Det nedre planet innehåller telefonväxel i mitten, ett gigantiskt korskopplingsrum och div servicefunktioner.
Här fanns också tre stora dieselgeneratorer á 400 kVA för att klara strömförsörjningen. Till de fanns det 7200
liter diesel. Egen vattenförsörjning och matlager hade man självklart också.


Sista televerkaren lämnad kvar rocken. 100% sinnesbild av "öst-stat".


Man hade egen luftrening, egna stora reserver av syrgas och i sista hand ett ryskt nödsystem som renade luften från koldioxid.En mängd apparatur finns kvar nere i mörkret.Kryptorummet.

En invånare hittade vi i alla fall. Sov djupt.


Någon gång ska jag lära mig att se upp för skuggan..
"Man måste leta upp unga tjekister, plocka dom och uppfostra dem så om man säger till dem, -den skall du skjuta där i fiendeland, så kommer de åka dit- och även om de griper honom, skall han stå framför domaren och säga: -Javisst, honom har jag avrättat på uppdrag av min proletära ära!"


Mögliga nagelborstar och tvål på damtoaletten.

Tillbaka ut mot den tillfälliga ingången.
Filmen ” Das Leben der Anderen” kan rekommenderas för de som vill se mer av Stasis övervakning av DDR-medborgare. Boken ”Operation Norrsken” är en skrämmande läsning över hur Stasi gjorde allt för att få in västvaluta. Smuggling (Boforsaffären mm) var tydligen vardagssysslor. Stasi spred även ut ryktet att AIDS "uppfunnits" i ett amerikanst laboratorium. Till sin hjälp tog man den (ovetande) svenska reklamfilmaren Roy Andersson! Sök på "roy andersson aids" på youtube och häpna.