Johan Antus

Main menu: Home


AGA-berget


 Optiktornet vid ingången där nytillverkade sikten provades.Många har kanske undrat vad det är för konstigt torn som står på Södra Kungsvägen på Lidingö.
Det gula tornet är bara en liten del av det som syns av AGA:s fabrik och med den en fantastisk historia som sträcker sig från andra världskriget och genom hela kalla kriget. 1943 sprängdes ett 6000 kvadratmeter stort bergrum i berget norr om AGA:s fabriker. Här byggdes verkstäder, lager, kontor och omklädningsrum med duschar osv.

Man byggde detta delvis med stöd från staten då bergrummet även skulle fungera som skyddsrum för 3 000 personer. Här finns reservkraftverk och borrad brunn för dricksvatten. Här tillverkades vingbalkarna till det svenska jaktplanet J22 och U-båtsperiskop samt även olika precisions-instrument under åren 1943 och 1987.

Att konstruera och bygga precisionsinstrument kräver en ljus och extremt ren miljö (+21 grader och en luftfuktighet på mellan 50 och 60 procent) och lokalen som utrustades för detta arbete kom att kallas ”finbageriet”. Här gick arbetarna runt i vita långa rockar, tofflor samt mössor när man byggde gyron (s.k. ”grisar”), horisont-indikatorer, flygradio samt instrument till stridsvagn S.


 Man byggde i bergrum för att skydda känslig försvarsindustri även på andra platser t.ex. SKF i Göteborg, Bofors i Karlskoga, Saab i Linköping, Volvo Flygmotor i Trollhättan mm.A  Huvudingång från det gula tornet.
D  Kontor och ritsal

F  Toaletter
G (nedre) Omklädningsrum
G (övre)   Förråd, lackrum, spegelrum, sliperi
H  Verkstad, gyroverkstad (mitten)
H (rum till höger)  Svetsverkstad
I   Monteringen
K  Grovlager
N – Entré och tunnel mot AGA:s fabriksområde


Innanför den "civila" ingången finns en port i betong som kan skjutas över tunneln och försluta anläggningen.


Toaletter på rad i huvudgångenDet gamla ”finbageriet” är i dag en ödslig plats


 I slutet av finbageriet närmar vi oss svetsverkstan


 Konst inne i svetsen..Anläggningen har kök, tidstypiskt inredd matplats, rekreationsutrymmen (från fabriken?) och tvättmöjligheter


 Monteringen, här satte man ihop periskopen. Lokalen har uppenbarligen använts till annat efteråt..


 Det finns trots allt några spår av verksamhet här, man behöver bara leta lite noggrannare..


 Rum J, en del av verkstan.


  "K" i ute i råberget


 "K" åt andra hållet


 Nu är vi i rum N. Här finns ingång för varumottagning.
Vi ser även porten som kan försluta denna del mot omvärlden


 Porten ur annan vinkel samt dörrar till slussen att använda när den tjocka betongporten är stängd.


 Här finns även en underjordisk gång till AGA:s överjordsfabrik Avslutningsvis så kan jag inte låta bli att undra vart denna nyckel går... Ser ut att ha legat glömd/gömd länge.