Johan Antus

Main menu: Home


Det underjordiska valvet

Ibland springer man på saker som inte riktigt stämmer. De flesta berganläggningar jag sett har varit byggda för att skydda mot vapenverkan. Stötvågsfickor och dörrar som klarar tryckvågor från kärnvapen etc.

Men inte här..
Mitt ute i ingenstans finns en anläggning som inte liknar något. Eller det liknar faktiskt ett stort kassavalv. Två kassakåpsdörrar och totalt fem ståldörrar i ett bergrum helt klart för att skydda det som förvarats där mot stöld och inte mot bomber.

I bergrummet finns termometrar och avfuktningsaläggning men inga luftfilter.
Det är således inte ett skyddsrum för människor.. Golvet känns förhållandevis slätt. Frågan är vad det har används till? Något värdefullt har det i alla fall varit. Måhända är jag det på spåret men än är det för tidigt att avslöja bergets gåta.


Första valvdörren.

Temperatur och fuktighet har varit viktigt.Stora salen med avfuktningsanläggningen i taket. Fukt har nu börjat tränga in i lokalen.


Bild från ett tidigare tillfälle då pulpeten fortfarande var hel (vem har haft sönder den?) Här satt någon och förde bok över vad som kom in och vad som togs härifrån.Vid ett senare besök är det mycket fuktigare här då vatten har börjat tränga in..


I ett hörn ligger mängder med vad som måste vara avfuktningsdosor. Backup vid elavbrott?


Längre in finns ytterligare en valvdörr och bakom den ytterligare en ståldörr. Säkert värre.Rummet längst in måste ha härbärgerat något väldigt viktigt eller värdefullt.
Observera rören för ventilation/avfuktning.


Kanske en del av gåtans lösning? En bärram för lådor. Sannolikt inte guld med tanke på vikten.


En pirra från 50-talet ?
Vi lämnar valvet genom en massiv betongvägg ut till en lång gång utan att vara närmare gåtans lösning.
Någon som vet? Maila!