Johan Antus

Main menu: Home


Gasmasker till folket

Först lite äldre historia.

Redan i utredningen ”Civilbefolkningens förseende med gasmasker..” från 1939 hade man noggrann uppdelning mellan vuxna och barn, mellan olika orter osv..Utredningen i övrigt funderar mest på vem som skall så för kostnaden á 5.50:- per mask.. Resultatet bliv (vad jag förstått) Folkgasmask Typ 32 som kom i mitten av 50-talet.

 
 Masken fick man i en färgglad burk

Riksdagen beslöt 1982 att alla civila medborgare, i
händelse av krig eller höjd beredskap, skall ha tillgång till ett personligt andningsskydd. Det skulle skydda mot kemiska stridsmedel, skydda mot inandning av biologiska vapen och radioaktivt stoft/nedfall.
Även mot giftiga industrikemikalier (t.ex. klor och ammoniak) skulle maskerna kunna skydda. 
I systemet med personliga andningsskydd ingår även indikeringsmateriel, saneringsutrustning och medicinskt skydd och, naturligtvis, även skyddsrum. Vid den här tidpunkten var hotbilden en annan och ett storskaligt krig med användning av NBC-stridsmedel fullt tänkbar.

Lager


Andningsskydden förvaras/förvarades i stora förråd med upp mot 250.000 st i varje. De var stora för att minska kostnaden och en rest från den tid då vi hade en vecka på oss att dela ut skydden. Den tiden minskades till 2 dygn 1990. Bilder nedan är från ett (av två?) lager för invånare i Stockholms län. Fotografierna ger inte en rättvis bild av den "Arkiv-X" känsla som upplevdes då lysrören i taket sakta blinkade igång och jag såg hur stort det var och hur enormt mycket som fanns där... Ni som är för unga för Arkiv-X får väl googla..


Fördelning på olika typer
av andningsskydd :

Skyddsväska 0-1 år  95 000
Skyddsjacka 1-3 år   180 000
Skyddsjacka 3-7 år   129 000
Skyddsmask nr 1     475 000
   Skyddsmask nr 2     2 581 000
   Skyddsmask nr 3     2 838 000
Skyddsmask nr 4     936 000
Skyddsmask nr 5     422 000
Här förvaras Folkskyddsmask typ 33, Skyddsjacka typ 36C Skyddsväska typ 39 i olika antal per kommun. Hur man kommit fram till att t.ex. Botkyrka skulle ha 1065 st Skyddsjacka/mindre är oklart men säker statstjänstemannamässigt uträknat.Vi hade dock aldrig riktigt ett andningsskydd per person, man räknade med att alla inte kunde bära mask.
De skyddades med kollektiva åtgärder såsom skyddsrum. All militär personal har ju dessutom sina masker.

Folkskyddsmask 33


Folkskyddsmask 33 började levereras till  civilförsvarsförråd 1969 och hade en garanterad livslängd på 15 år. Skyddsmask 33 fanns i tre varianter och i fem storlekar.
Gjord i grått gummi med ett filter av aktivt kol samt ett partikelfilter.
De nyaste andningsskydden tillverkades så sent som 1994Masken levereras i en grå plastlåda.

Skyddsjacka 36C

Skyddsjacka 36B för barn består av ett plastat vävmateriel. Tanken är att mindre barn i åldern 3-6 år (eller 1-7 år enligt andra uppgifter) skulle ha det svårt att acceptera en mask varför men klär in hela överkroppen i en med huva försedd jacka.  Renad luft sugs in i jackan via filtret av en batteridriven fläkt. Övertrycket i jackan hindrar att förorenad luft kan komma in via ärmar och midja.


Tänk att möta en hel förskoleklass på promenat iklädda dessa.. Onekligen läge för morbida skämt
"Lille Arvid börjar se lite blå ut, har du bytt batteri på honom?"


Jackorna levererasi otympliga 20-litershinkar av plåtSkyddsväska typ 39

Småbarnsskyddet löste man med den så kallade Skyddsväska typ 39, en "sportbag" i genomskinlig plast att ha sin baby i.
(Nu börjar det bli makabert tycker jag..) Liksom på skyddsjackan finns här en batteridriven fläkt som, genom filtret, blåser upp väskan.

”Käresta! Ser inte lilla Ulla ut att ha svårt att andas?
Har du bytt batteri? -va är dom slut"Ingen anledning till panik.
Vår beredkap(splanering) är god; det följer nämligen med en handpump med tillhörande barnvagnsfäste!
Stackars föräldrar som vandrar genom en sönderbombad förortsidyll där allt är bränt och sanden smält till radioaktivt glas... "Pumpa Åke, pumpa!"

1995 övertog kommunerna ansvaret (från staten) för att hantera civilförsvarsmateriel inkl. andningsskydd.
De förvarades då i bergrum, på räddningsstationer eller som här i mob-förrådet jag besökte.


MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har, på order av regeringen, nu börjat kassera (bränna) de ca 7,3 miljoner maskerna. Tillverkarna Trelleborg & Forsheda lade ner tillverkningen av civila masker i slutet av 90-talet.