Johan Antus

Main menu: Home


Vegafortet


I olika tidningsartiklar och även i verk som "Svensk Militärhistorisk Atlas" finns det utmärkt ett fort i Vega (Haninge) när man beskriver Stockholms Fasta Försvar. Jag bor ganska nära så detta har förbryllat mig och nu när jag ändå letat upp fakta bakom fort och bunkrar i södra Stockholm kunde jag inte låta bli att forska lite i ämnet.

Det visade sig att uppgifterna i boken byggde på en tidningsartikel som i sin tur byggde på uppgifter från någon annan.... Eller som författaren sa "-Ja det är märkligt, det (fortet) var det enda vi inte hittade". Nåja skam den som ger sig jag ringde och pratade med f.d. inspektör för rikets befästningar och även någon sjömajor som jobbat åt honom. Ingen kunde förklara hur detta fort kommit med i materialet. En sak kunde vi dock konstatera; med intill sanningen gränsande sannolikhet har det aldrig funnits något fort (från FFSFF) i Vega.


Illustration ur SMA

Letade ett tag på Krigsarkivet utan resultat. Min teori är att man blandat ihop de stora fort som tillhör Beatebergspasset (och som inte berörs i tidningar eller nämnd bok?!) med den vägspärr som byggdes i Vega under andra världskriget. Kanske har även den närliggande spärren i Gräsvreken även bidragit till förvirringen. Om någon skulle veta mer så maila mig gärna för denna jakt har varit spännande.


Vega


Hur som helst så ligger bunkrar och skyttevärnen fortfarande kvar bara någon meter från Nynäsvägen och är värda ett besök. Spärren ligger på kullen mellan nya och gamla Nynäsvägen i höjd med Spärrvägen (!)
 
 Det finns flera värn uppe på kullen, här ett mot nya Nynäsvägen och ett mot gamla Nynäsvägen.
Massor (ok några..) spännande gångar att springa i.
 

 Utsidan avslöjar skottgluggar och en ritning på en vägspärr. Jag minns faktiskt då bommen satt kvar.


Missa inte att det finns värn och annat på höjderna runt om kring.

 Gräsvreten


Åk Lissmavägen mot Huddinge och precis efter man passerat Slipstensvägen uppe i Vega industriområde/köpcentrum så finns det skyttevärn på båda sidor om vägen.

Dålig karta samt en bild av löpgrav mot "541" samt värnet vid "541" med fäste för ksp


Värn "543" på andra sidan Lissmavägen